Naturalis directeur Maaike van de Kamp-Romijn: ‘We kennen nog niet de helft van alle soorten in de Noordzee’
De Noordzee is een van onze belangrijkste economische regio’s. Maar gek genoeg weten we nog heel weinig van wat er in en om de Noordzee leeft. Door klimaatverandering wordt het volgens Maaike van de Kamp-Romijn, plaatsvervangend algemeen directeur Naturalis Biodiversity Center Nederland, steeds urgenter om biodiversiteit te monitoren en op die manier beter te beheren.
Naturalis wil de Nederlandse biodiversiteit op elk moment van de dag kunnen monitoren. Als Noordzeker het windmolenpark mag ontwikkelen, dan biedt dat volgens Van de Kamp-Romijn een unieke gelegenheid om biodiversiteit op een heel andere manier in kaart te brengen en te kunnen monitoren.
“We kennen ongeveer 1.200 soorten die in en om de Noordzee leven. Maar onze verwachting is dat dit het dubbele, zo niet drievoudige zou kunnen zijn.”
Het bouwen van een windmolenpark creëert kansen voor biodiversiteit. Aan de ene kant bieden windturbines 'hard substraat', waarop andere soorten of nieuwe soorten zich kunnen vestigen. Tegelijkertijd worden grote delen van de Noordzee minder verstoord dankzij het opwekken van windenergie. Hierdoor biedt 'zacht substraat' soorten de gelegenheid om terug te keren of om zich te vestigen.
Noordzeker en Naturalis Biodiversity Center hebben hun krachten gebundeld om werk te maken van biodiversiteit en zo windenergie te realiseren die goed is voor mens en natuur.